Vi kørte fra Vestfyn, direkte fra en dejlig 2×70 års fødselsdagfest over to broer til Skåne. Planen var at kikke os omkring i Lund og finde en plads at sove. Men den plads vi kunne finde var ret kedelig og dyr, og der var tid tilbage af dagen. Så vi fortsatte mod Simrishamn.
Øster Len omkring Simrishamn
Kivik og Vite Mölle
Vite Mölle ligger lidt udenfor Kivik. Her kunne vi nyde nogle dejlige feriedage ved en rolig, østvendt strand med det fineste sensommervejr.
Brösapp Bakker og Karlskrona
På den videre tur mod nord fra Vitemölle måtte vi ty til en rasteplads. Dagen var gået med hygge og vi havde ikke rigtig lyst til at køre langt. Vi forsøgte at vende tilbage til strandpladsen, men alt var optaget her. Bedste løsninge var at tage en overnatning på rastepladsen ved Brösarp Bakker. Det var ok, og områdert viste sig at være meget interessant. Bakkerne bestod at sandaflejringer fra istiden. Det som på dank hedder en ås.
På vejen nordpå gjorde vi holdt i Karlskrona til en middagslur og en kop kaffe på Gylles kafé. En tur rundt i byen for at finde noget mælk. For “Vi har ikke mere mæælk”
Hallarum Strand
Fin lille havn med en masse lokalt liv. Vi vågnede om morgenen til de mest fantastiske udsigter over skærgården indhyllet i tåge. Morgen badeturen havde vi helt for os selv i det fløjlsblødt vand. Gæssene lettede larmende og to svaner besøgte os igen om aftenen. Naboerne var venlige og imødekommende. Det blev endda til en ny ven, (Wiebe i den grønne bil) fra Holland.
Der gik et par dage med det sted inden vi kørte mod Öland
Christianopel- turistvisit
Sammen med en busfuld amerikanere besøgte vi en fin lille havn ud mod Østersøen. Christianopel Hamn. Det var Christian d. 4., der byggede havnen før år 1600. Det var en handelsplads og en krigshavn beliggende lige på grænsen mellem Blekinge og Småland.
Et sjovt m øde med knallertklubben, som kørte race i området og var mødtes til træf. 150 svenskere, mest mænd i mange aldre kørte landskabet tyndt på gamle Sündapp knallerter. Det er knallertens Rolls Royce.
Öland- Sandvik-hamn
På vestsiden af Øland fandt vi frem til Sandvik Hamn. Herr var der en fin plads vi kunne sove. En lokal fisker havde slået sig ned med egen fiskerestaurant. Serveringen var ‘help your selfish’ . Dagen mest solgte ret var ægte, stegte sild med potatismos, rævesovs og en undselig, lille klat salat. Det mættede godt og smagte som det skulle
Det blev til et par ture rundt i Sandvik for at kikke på husene og de mange flotte farver. Svenske huse er ikke bare svenskrøde
Böda Hamn
Böda Hamn på nordvestsiden af Öland. Lidt inde i land ligger den gamle landsby med store gårde og huse næste alle malet røde.
Var forbi kirken og kirkegården for at se, hvad folk i lokalsamfundet har lavet. Ledte efter adgang til den lille holm, hvor de flotte billeder af køer i tågen mødte os ved ankomsten. Vi var ikke heldige med det og måtte vente til næste morgen.
Der var lidt morgentåge men ingen køer. Ikke før vi sad i bilen på vej videre.
Der er små, gamle møller overalt på Øland. De er flotte og er fra en tid hvor enhver driftig bonde skulle have sin mølle for at vise status.
Sydlige ende af Øland
Fra Bøda havn gik turen videre rundt på Øland. Helt til den nordlige spids og videre langs vestkysten mod syd. Nordspidsen omkring Buxkrok er meget præget af ferieturister, så vi drog videre sydpå mod Borgholm, som er hovedbyen på Öland. Det blev til en lille shoppetur for de billige, svenske kroner.
Vi kikkede forbi den nedbrændte borgruin og tog en tur i dronen. Videre mod syd på øen for at finde et sted at overnatte. Vi slog os ned ved Seby strand. En parkeringsplads og lejrsted for naturfolk, især fuglekikkere. Østkysten på Øland er stærkt trafikeret af trækfugle på vej sydpå. Vi så masser af gæs og traner og flere forskellige vadefugle.
Morgenbadet tog vi fra en betonmole tidligt om morgenen, hvor vi fik talt med en fuglekikker fra Holland
På besøg i Kalmar-unionen
Havnen i Kalmar har reserveret en del af parkeringspladserne til lovlig overnatning i biler. Og så er det endda billigt: 18 SvKr/døgn! Og så kan man gå rundt i byens centrum, som ligger tæt på, og opleve den fine stemning.
Det var på slottet i Kalmar at Margrethe d. 1. var forbi og forhandle aftalen om Kalmarunionen på plads 17. juni 1397. Slottet står nu som dengang med fri adgang til at kikke og opleve, hvordan livet kunne tage sig ud 1300-tallet.
I de dybe, svenske skove
På anbefalinger fra Jakob opsøgte vi en skov-campingplads, Hätteboda Vildmarkscamping. Hätteboda ligger i nærheden af Tingsryd syd for Växsjö.
Det er et kæmpe stort område i skoven indrettet til camping med telt og vans. Det er masser af muligheder for aktiviteter. Man kan vandre og lave mad på bål, fiske og bade i søen. Det er primitivt, men alligevel er der orden på tingene med multtoiletter, affaldssortering og tanke med vand.
Det var lavsæson, da vi var der, så der var ikke mange at lege med. Om sommeren kan det derimod være ret overbefolket. Skovpladsen bliver lidt for mørkt for mig, kysten og skærgården er mere efter min smag. Men det afhænger nok også meget af årstid og vejr. En københavner i en stor truck, som havde besøgt stedet gennem 20 år, synes det efterhånden er blevet lidt for civiliseret.
Vejret var lidt fugtigt og blev også lidt koldere. Vejrudsigten lød på efterår med regn og blæst, så vi valgte at styre hjemad mod Odense. Heldigvis var vi ikke så langt hjemmefra. Det er noget af det gode ved en tur i det sydlige Sverige.
Turen blev på omkring 1500 km på godt 14 dage